Angajamentele USR PLUS
Garantarea accesului românilor, în regim 100% compensat, la medicamentele esențiale de pe lista Organizației Mondiale a Sănătății.
Accesul la sistemul public de sănătate din România este foarte scăzut. Nevoile medicale nesatisfăcute ale românilor sunt printre cele mai mari din Europa, peste dublul mediei UE. Mai mult, în ultimii ani, România se confruntă atât cu lipsa medicamentelor esențiale, cât și cu întârzieri considerabile în accesul la medicamente de ultimă generație, cauzate de birocrație și de constrângeri bugetare. Accesul la medicamente inovative este în continuare limitat, introducerea de molecule noi în lista medicamentelor compensate fiind impredictibilă, cu o întârziere semnificativ mai mare comparativ cu alte țări ale Uniunii Europene.
Măsura concretă
Întocmirea listei medicamentelor esențiale care să fie prezente permanent, fără nicio discontinuitate.
Impact bugetar
Buget de Stat- FNUASS, Fonduri Europene, fonduri private
Surse nerambursabile de finanțare:
Viitorul Program Operațional Incluziune și Demnitate Socială:
Axa prioritară 1 “Dezvoltare Locală plasată sub Responsabilitatea Comunității”:
Viitorul Program Operațional Sănătate:
Axa Prioritară 2 “Servicii de asistență medicală primară, comunitară și servicii oferite în regim ambulatoriu”:
Facilitatea de Redresare și Reziliență (Next Generation EU), alocare indicativă pentru România 35 miliarde euro: Pilonul „Coeziune socială”; Pilonul „Garanția pentru copii”.
Instituția responsabilă
Ministerul Sănătății, Ministerul Fondurilor Europene, CNAS, Consiliile Județene, ONG medicale
Informații relevante
Legea nr.65/2020 – Caravana cu medici
România – Profilul de țară din 2019 în ceea ce privește sănătatea
Legea asistenței medicale comunitare
În ultimii ani, România se confruntă atât cu lipsa medicamentelor esențiale cât și cu întârzieri considerabile în accesul la medicamente de ultimă generație, cauzate de birocrație și de constrângeri bugetare (280 euro/cap de locuitor pentru medicamente comparativ cu 522 euro media UE) deși 27% din cheltuielile pentru sănătate sunt direcționate către produse farmaceutice și produse de uz medicinal (al treilea procent din UE după Bulgaria și Slovacia). Astfel, peste două treimi din plata directă pentru sănătate în România – cheltuielile suportate de pacient, dincolo de contribuția lunară – au fost direcționate către co-plata medicamentelor.