Am participat la ședința Consiliului Local Bicaz

Băimărenii trebuie să afle cum cheltuie primăria și CS Minaur banii din bugetul public!
24 iulie 2021
Prima ședință a Grupului de lucru pentru sportul maramureșean
6 august 2021
Show all

Am participat la ședința Consiliului Local Bicaz

🗣 Am participat la ședința Consiliului Local Bicaz

Mi-am propus ca în perioada de vacanță parlamentară să fiu cât mai prezent în mjlocul cetățenilor pentru a le rezolva problemele în relație cu autoritățile locale.

Zilele trecute, am atras atenția asupra problemelor din satul Ciuta, comuna Bicaz. Așa cum am promis, azi am participat la ședința Consiliului Local pentru a discuta la fața locului cu primarul Dorin Mitre.
Ședința a avut un singur punct pe ordinea de zi, așa că a fost suficient timp să dezbatem mai multe probleme ale comunei, dar și situația salubrizării din Ciuta, unul dintre cele 3 sate componente ale comunei.

Chiar dacă din cele 876 de pubele recepționate în satul Ciuta au fost distribuite 0 (zero), primarul ne-a transmis că repartizarea acestora nu a fost făcută în mod preferențial și nu a avut legătură nici cu confesiunea religioasă a locuitorilor, nici cu rezultatul alegerilor locale, acesta fiind singurul sat unde nu a câștigat.

Discuția a fost una constructivă, iar la final am obținut câteva rezultate concrete.

 

Starea pubelelor pe care le-a primit primăria Bicaz de la furnizori a fost unul dintre argumentele cu care s-a încercat distragerea atenției. Dacă pubelele au fost defecte, atunci primăria nu ar fi trebuit să semneze recepția acestora.
În orice caz, am fost asigurat că pubelele aflate în curtea primăriei vor fi reparate și repartizate sătenilor din Ciuta până săptămâna viitoare, când mă voi întoarce să verific dacă promisiunea a fost îndeplinită.
O altă problemă pe care am abordat-o la Bicaz este lipsa de transparență. Documentația pentru ordinea de zi este tipărită într-un singur exemplar, astfel că membrii Consiliului Local sunt nevoiți să se prezinte la ședințe cu temele nefăcute.
De asemenea, comisia de buget – finanțe este compusă doar din consilierii locali apropiați primarului Mitre. La luarea deciziilor esențiale pentru viitorul comunei trebuie să participe și consilierii locali din opoziție, căci altfel există riscul ca avizele comisiei pentru proiectele de hotărâre să intre sub incidența ilegalității. Conform Codului Administrativ, componențele comisiilor de specialitate trebuie să fie direct proporționale cu structura consiliului local.
La final s-a convenit asupra faptului că documentația pentru proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi va fi trimisă în format electronic tuturor consilierilor locali.
În legătură cu situația comisiei de buget, am fost deja la Institutia Prefectului – Judetul Maramures, de unde urmează să primim un punct de vedere asupra prevederii respective.
Dacă se deovedește că se încalcă prevederile Codului Administrativ, componența tuturor comisiilor consiliului local din comuna Bicaz va fi schimbată pentru a respecta principiul proporționalității.

BONUS: Câteva remorci de pietriș pentru a acoperi gropile semnalate de cetățeni în comună.
În ultimul timp, am avut mai multe deplasări în județ. Alături de echipa mea, am observat că există soluții pentru multe din problemele semnalate. Mai important decât atât, există cadru legal pentru rezolvarea lor, însă e nevoie de timp și de voință.
Dacă întâmpinați probleme în comunicarea cu autoritățile locale, nu ezitați să-mi scrieți un mesaj aici sau la adresa de mail brian.cristian@cdep.ro. Am fost ales să vă reprezint și vă asigur că ne vom strădui să găsim soluțiile potrivite pentru problemele semnalate.