Am reușit să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor!

DECLARAȚIE POLITICĂ: Investiția în tineri
17 februarie 2021
Ministerul Tineretului și Sportului trebuie să verifice imediat activitatea Complexului Sportiv Lascăr Pană din Baia Mare
24 februarie 2021
Show all

Am reușit să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor!

O parte din actul de justiție socială așteptat de cea mai mare parte din societatea românească s-a înfăptuit în urmă cu puțin timp: pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate!

Plenul reunit al Camerei și Senatului a votat pentru abrogarea privilegiilor acordate parlamentarilor. Astfel, una dintre cele mai mari inechități din România a dispărut.

Referitor la eliminarea pensiilor speciale oferite parlamentarilor, am scris și pe pagina de facebook despre încercarea PSD-ului de a-și spăla imaginea:

“Chiar dacă opoziția încearcă acum să își spele imaginea și să își asume ceea ce își doresc milioanele de români care ne-au trimis în Parlament cu acest scop, e bine să ne reamintim că noi cerem încă din 2016 eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor.

Dacă PSD și-ar fi dorit să elimine pensiile speciale, acest lucru s-ar fi întâmplat în urmă cu mulți ani. Singurii care au arătat că își doresc să renunțe la pensiile speciale sunt colegii mei din Alianța USR PLUS. Dacă vă amintiți, aceștia și-au dat demisia înainte de finalizarea mandatelor de parlamentari tocmai pentru a nu beneficia de aceste privilegii.”

Într-adevăr, logica PSD-ului face parte din același fir narativ cu care și-a doborât propriile guverne în anii anteriori. Azi, în Parlament, povestea s-a repetat: psd-iștii au ajutat la eliminarea unor privilegii pe care tot ei le-au dăruit senatorilor și parlamentarilor.

Obiectivul asumat de USRPLUS a fost îndeplinit după mulți ani de luptă cu vechiul sistem, iar coaliția de guvernare va continua demersurile pentru a elimina toate tipurile de pensii speciale din România:

“Mă simt onorat să iau parte la acest moment istoric și mă bucur că a dispărut una dintre cele mai mari inechități din societatea românească. Legile trebuie făcute pentru cetățeni, nu pentru privilegiați. Eu voi continua să votez modificările legislative care vor readuce un cadru de normalitate în această țară.”

Din punct de vedere al unei eventuale contestațiii la Curtea Constituțională, nu ar trebui să fie o problemă de constituționalitate, pentru că din punct de vedere al teoriei drepturilor câștigate (1) nu sunt pensii contributive și de fapt (2) tehnic vorbind, nici măcar nu sunt pensii, ci indemnizații. Pensiile contributive sunt drepturi câștigate. Atât și nimic mai mult. În plus, legea nu se aplică retroactiv, pentru că nu îi pune pe cei care au luat pensii speciale să dea înapoi banii deja luați.

Decizia CCR nr. 458 din 2 decembrie 2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 24 din 13 ianuarie 2004, a statuat că “o lege nu este retroactivă atunci când modifică pentru viitor o stare de drept născută anterior şi nici atunci când suprimă producerea în viitor a efectelor unei situaţii juridice constituite sub imperiul legii vechi, pentru că în aceste cazuri legea nouă nu face altceva decât să refuze supravieţuirea legii vechi şi să reglementeze modul de acţiune în timpul următor intrării ei în vigoare, adică în domeniul ei propriu de aplicare”.