Băimărenii trebuie să afle cum cheltuie primăria și CS Minaur banii din bugetul public!

Noul președinte al organizației USR-PLUS Baia Mare
7 iulie 2021
Am participat la ședința Consiliului Local Bicaz
29 iulie 2021
Show all

Băimărenii trebuie să afle cum cheltuie primăria și CS Minaur banii din bugetul public!

Pe parcursul zilei de ieri, 23 iulie, am depus personal două cereri conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, una la Primăria Baia Mare, iar cea de-a două la Clubul Sportiv Minaur Baia Mare.

Printre întrebările adresate primăriei și clubului Minaur se numără:

  • Care sunt sumele de bani alocate Clubului Sportiv Minaur din 2015 până în prezent?
  • Câte rapoarte de activitate a prezentat în Consiliul Local în perioada 2015 – 2021?
  • Care au fost sumele repartizate pentru grupele de copii și juniori?
  • Pe ce criterii s-au făcut alocările financiare către Minaur în ultimii 6 ani?
  • Care este ponderea fondurilor publice în totalul veniturilor clubului?
  • Care este valoarea salariului maxim stabilit de Consiliul de Administrație?
  • Care este valoarea totală a contractelor de activitate sportivă plătită de Minaur?

Țin să precizeze faptul că, prin solicitarea informațiilor de interes public, urmărește să încurajeze principiul transparentizării într-un club de drept public și să atragă atenția asupra modului discreționar în care gestionează primăria Baia Mare resursele financiare ale orașului:

“În ședința precedentă de consiliu local s-a aprobat rectificarea bugetară, în care bugetul clubului sportiv Minaur a fost suplimentat cu încă 10.000.000 lei, pe lângă cele 6 milioane pe care i-a primit la începutul anului. Total: 16.000.000 de lei.

Ca să faceți o comparație, Primăria Baia Mare a avut în posesie terenul de atletism și l-a cedat către Ministerul Tineretului și Sportului, pe motiv că nu are destul fonduri pentru reabilitare.

Dacă primăria ar fi dorit să aloce cel puțin 34 de milioane de lei, azi am fi vorbit despre Stadionul de Atletism din Baia Mare, loc care ar fi adus beneficii pentru câteva zeci de mii de băimărenii.

 Nu s-a întâmplat asta, pista de atletism s-a întors la minister, iar banii din bugetul local se duc pe salariile exorbitante ale jucătorilor și conducătorilor de la Minaur, nu într-o bază sportivă care ar fi încurajat extraordinar de mult sportul de masă din orașul nostru.”

De asemenea, Brian Cristian insistă să-i liniștească pe iubitorii handbalului din Baia Mare. Nu își dorește un Minaur desființat, ci unul profesionist și capabil să se autosusțină:

“Sper ca suporterii băimăreni să nu considere gestul de a cere informații de interes public drept un atentat la existența Minaurului. La fel ca ei, mă simt și eu extraordinar de mândru de ceea ce înseamnă Minaur pentru handbalul din România.

Tot ce îmi doresc e să avem, în viitorul apropiat, un club de handbal capabil să se autosusțină și să funcționeze într-o logică comercială. Îmi doresc să văd cât mai mulți tineri handbaliști din Baia Mare care se dezvoltă în condiții moderne și ajung să îmbrace tricoul Minaurului. Sunt sigur că ne vom simți foarte bine în momentele în care va înscrie pentru Minaur un tânăr handbalist crescut și dezvoltat în bazele sportive ale orașului!

Pentru a avea parte de asta, e nevoie ca primăria Baia Mare să investească mai mult în sportul de masă și în infrastructură. Nu e corect deloc față de comunitatea băimăreană ca din banii alocați clubului Minaur să nu fie susținuți și pregătiți juniorii și tinerii sportivi din Baia Mare și Maramureș.