Declarație politică în Camera Deputaților: Salvați sportul din România

Voi activa în grupurile parlamentare de prietenie cu Cuba, Siria, Islanda și Ucraina
11 mai 2021
Obligăm toate instituțiile publice să accepte plata online a taxelor și impozitelor
13 mai 2021
Show all

Declarație politică în Camera Deputaților: Salvați sportul din România

            În contextul dezbaterii de azi de la Comisia pentru Tineret și Sport, cu tema Descentralizarea infrastructurii sportive, voi vorbi despre sportul din România. Fie că ne raportăm la cele mai recente eurobarometre, care ne arată că țara noastră se află pe locul 2 la nivel european în privința sedentarismului, cu 51% din români care nu se implică niciodată în activități sportive, sau că ținem cont de numărul de medalii tot mai mic obținut la jocurile olimpice, putem vedea declinul fenomenului sportiv.

Cauzele ar fi multe, dar principale motive pentru situația în care ne aflăm sunt menționate în Auditul performanței administrării patrimoniului sportiv al Ministerului Tineretului şi Sportului realizat de Curtea de conturi. Menționez aici:

  • Lipsa unei strategii naționale pentru dezvoltarea sportului în general și pentru administrarea bazelor sportive în special;
  • Insuficiența fondurilor alocate pentru întreținerea / repararea / modernizarea / extinderea bazelor sportive;
  • Degradarea, administrarea ineficientă sau utilizarea în alte scopuri a unor baze sportive date în folosința gratuită de către MTS;
  • Modificări frecvente ale cadrului legal de reglementare a structurii organizatorice și de funcționare a MTS precum și instabilitate la nivel managerial;

La intervale regulate se vorbește despre descentralizarea infrastructurii sportive, iar o mare parte din asociațiile/federațiile sportive doresc acest lucru, motivând faptul că gestionarea lor de către o structura centrală este greu de gestionat, iar autoritățile locale pot derula și proiecte din fonduri europene pentru reabilitarea acestora. Situația nu se rezolvă atât de ușor, doar prin cedarea unor baze sportive către autoritățile locale și dau aici exemplul de la Baia Mare, unde, în ultimii ani am asistat la un ping-pong între autoritățile locale și centrale. Bazele sportive din oraș, aflate în subordinea MTS, au fost solicitate și obținute în cele din urmă de către Municipiul Baia Mare, iar în 2018 au fost cedate din nou către Minister, sub pretextul înființării Complexului Sportiv Național Lascăr Pană. Evident că nu s-au făcut investiții majore, iar cele inițiate nu au fost finalizate, iar bazele sportive sunt într-o stare avansată de degradare din cauza unei lipse de predictibilitate și a alocărilor bugetare insuficiente. Asta se întâmplă atunci când guvernanții nu țin cont de binele public, ci doar de cine taie panglica.

 

Și pentru că am vorbit de autoritățile publice locale, ne aflăm în acea perioadă a anului în care acestea  repartizează fondurile pentru cluburile sportive și, ca de fiecare dată, alocarea bugetară se face ignorând complet sportul amator și de masă. Deși sportul profesionist ar trebui să se autosusțină și să funcționeze într-o logică comercială, cele mai mai mari costuri ale cluburilor de drept public sunt cele cu salariile sportivilor. Problema este reprezentată de faptul că, de regulă, nu se văd beneficiile pentru comunitățile care, din banii lor de taxe și impozite, suportă aceste costuri, uneori exorbitante, pentru cluburile sportive finanțate de la bugetul local. O parte dintre decidenți au înțeles, măcar la nivel declarativ, că trebuie, ca din fondurile publice să contribuim, în primul rând, la dezvoltarea sportului de masă sau măcar să susținem grupele de copii și juniori dar, din păcate, acest lucru nu se transpune deocamdată în practică.

 

Vreau să concluzionez cu câteva măsuri care ar opri declinul sportului din România. Atragerea de finanțări pentru modernizare / extindere a bazelor sportive existente sau pentru investiții în noi baze sportive. Concentrarea pe sportul de masă și structurile de copii și juniori. Un cadrul legal care să favorizeze autosusținerea financiară a cluburilor profesioniste, într-o logică comercială.

 

Pentru asta, dar și pentru a identifica măsuri fezabile am inițiat un grup de lucru pentru sportul din circumscripția în care am fost ales și sper ca în tot mai multe județe să apară astfel de acțiuni.