Alocarea sumelor din Fondul de Rezervă Bugetară aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru unele unități administrativ-teritoriale, a creat în ultimii ani foarte multe nemulțumiri și suspiciuni că ar reprezenta un instrument politic.
Cu toții am fost aleși de către cetățeni pentru a rezolva problemele într-un mod responsabil. Suntem aici, la conducerea acestei țări pentru cetățeni, reprezentăm oamenii și problemele lor, iar guvernarea trebuie făcută după reguli clare. Normele de implementare, luarea deciziilor și repartizarea banilor publici sunt acțiuni care trebuie făcute în funcție de adevăratele nevoi ale cetățeanului.
Unul dintre motivele de tensiune în coaliție a fost, în numeroase cazuri, lipsa de transparență și decizii luate unilateral.
Din discuțiile purtate cu mai mulți primari din circumscripție, știm că evaluarea nevoilor de fonduri suplimentare la nivel de UAT s-a făcut pe principalele două componente: cofinanțare proiecte în curs și cheltuieli curente ce nu pot fi acoperite și ar putea provoca blocaje în respectiva administrație publică locală.
Suntem conștienți de configurația coloraturii politice, dar nu putem permite ca, la repartizarea acestor fonduri, unele comunități să fie văduvite din cauza opțiunii lor politice.
O evaluare mai atentă a solicitărilor venite din partea UAT-urilor și necesitatea unor reguli și proceduri transparente cu privire la utilizarea sumelor din Fondul de Rezervă Bugetară sunt măsuri minime ce trebuie luate pentru a evita ca, pe viitor, împărțirea banilor să fie una pe criterii politice.