Soluții pentru a păstra piețele deschise

14.Medic și pacient, la un click distanță
6 noiembrie 2020
Prima ședință de Consiliu local – 25 noiembrie
25 noiembrie 2020
Show all

Soluții pentru a păstra piețele deschise

Soluții pentru PIEȚE AGROALIMENTARE DESCHISE, propuse de Dacian Cioloş, copreședinte USR PLUS și fost comisar european pentru agricultură: 

"Cea mai importantă soluție necesară ar fi amenajarea unor piețe volante de weekend (vineri, sâmbătă și duminică) în număr mult mai mare decât de obicei. Piețe volante organizate de primărie și accesibile doar pentru producători sau intermediari la prima mână, care vând produse de sezon. Fructele exotice și de import, cum sunt bananele sau portocalele, pot fi vândute în continuare în supermarketuri. Dar produsele autohtone au nevoie de puncte de vânzare sigure și imediate. Beneficiul acestei soluții este că poate crea și un comportament de cumpărare a produselor locale, autohtone, pe termen lung. 

O soluție complementară ar fi redeschiderea piețelor acoperite, dar acestea să fie accesibile doar producatărilor care își vând producția proprie, deseori din firme familiale. Pentru a evita aglomerarea în piețe, numărul meselor disponibile ar putea fi înjumătățit, iar numărul persoanelor cărora să le fie permis accesul în piață să fie strict controlat. Fluxul intrărilor și ieșirilor din piață să fie supravegheat, chiar dacă este o chestiune dificilă, pentru a fi asigurată prezența unui număr de persoane pe suprafața respectivă care să reducă riscurile de contact fizic. Trebuie să acceptăm că traversăm o perioadă dificilă, iar autoritățile au datoria de a gestiona astfel de situații. 

Închiderea completă a piețelor o consider o greșeală care va avea efecte negative destul de costisitoare. Sigur că cel mai simplu ar fi să ne izolăm complet, dar este utopic să promovăm soluții extreme. Producătorii autohtoni sunt oameni care au muncit un an întreg ca să își poată comercializa la recoltare ceea ce au produs. Dacă li se interzice acest lucru, riscăm să afectăm o categorie relativ fragilă de producători agricoli, după ce aceștia oricum fac față cu dificultate chiar și în vremurile normale. La fel de problematic este să privăm cetățenii de produse locale, autohtone, de calitate și să îi îndreptăm doar către o anumită categorie comercială. Atât timp cât putem aplica măsuri funcționale, chiar și complicate sau dificile în unele cazuri, ele sunt de preferat închiderii totale a unor activități de care depind familii întregi. E important să înțelegem să nu punem în pericol sănătatea cetățenilor și în același timp să le dăm șansă să supraviețuiască financiar.

Vreau să fac și o precizare importantă în acest context, recomandările făcute de mine privesc exclusiv producătorii agricoli autohni, cei care au mici afaceri de familie și intermediarii la prima mână, cei care reușesc să colecteze produse agricole direct de la ferme și să le livreze consumatorilor. Preocuparea mea față de acest sector nu este nouă, în mod evident, și este cuprinsă și în măsurile propuse de noi pentru viitorul guvern. Dar până atunci, sper să se găsească cele mai bune soluții pentru prevenirea răspândirii virusului, în paralel cu aprovizionarea cu produse alimentare autohtone de calitate."