Tinerii și organizațiile de tineret au nevoie de susținere

Condamn jocurile de culise prin care schioarea Ania Monica Caill a fost lăsată pe dinafară din lotul pentru Jocurile Olimpice de iarnă
19 ianuarie 2022
MBA în Sports Management la Escuela Universitaria Real Madrid Universidad Europea
20 mai 2022
Show all

Tinerii și organizațiile de tineret au nevoie de susținere

Deși 2022 este anul European al Tineretului, tinerii și organizațiile de și pentru tineret din Baia Mare se confruntă cu mari provocări. Pandemia de Covid-19, trecerea la mediul hibrid de învățare și izolarea au un impact major asupra tinerilor, care sunt afectați într-un număr tot mai mare de depresie.

Dacă ar fi să ne referim la sectorul de tineret din perspectivă instituțională, în actuala formulă guvernamentală, “Tineretul” a trecut de la fostul Minister al Tineretului și Sportului la actualul Minister al Familiei, Tineretului și Egalității de șanse. Un minister subfinanțat, cu un buget de 130 de ori mai mic decât cel al MAI, în care tineretul este în continuare lăsat la coadă. Sunt destule neclarități pe care le au organizațiile, legate de ce se va întâmpla cu Direcțiile Județene pentru Sport și Tineret, cum se va împărți baza materială, resursa umană, cum vor fi alocate în continuare resursele și, mai ales, care va fi calendarul acestor modificări. Toate acestea le voi adresa și voi încerca să obțin răspunsuri și soluții într-un timp cât mai scurt.

Așteptăm vești și de la Parlamentul European, acolo unde colegii mei din USR PLUS lucrează la Rezoluția pentru Tineri, care a fost dezbătută săptămâna aceasta în plenara de la Strasbourg.

În Maramureș sunt multe de rezolvat pentru tineri, iar o parte dintre reprezentanții organizațiilor care au fost prezente la centru mi-au transmis și nevoile tinerilor, în urma consultărilor cu aceștia:
• servicii de informare cu privire la oportunitățile pentru tineret,
• servicii gratuite de orientare în carieră,
• servicii gratuite de educație financiară,
• servicii gratuite de consiliere și psihoterapie,
• servicii gratuite de educație sexuală,
• cartografierea serviciilor de tineret disponibile în Baia Mare și popularizarea acestora,
• servicii de informare pentru tineret în instituțiile publice,
• o linie verde în scopul informării și direcționării lor când au nevoie de sprijin.

Tot de la centrul de tineret am primit și o serie de soluții propuse pentru întâmpinarea nevoilor de mai sus, de care voi ține cont în viitoarele discuții cu reprezentanții instituțiilor responsabile.