Europarlamentarii USR PLUS au suținut și votat în Parlamentul European noi reguli care ajută fermierii, consumatorii și muncitorii sezonieri în pachetul de reformă a Politicii Agricole Comune propus de Comisie, care urmează să fie negociat în Consiliul Uniunii Europene.

Schimbările aduse adaptează Politica Agricolă Comună la nevoile care țin de protecția mediului, încurajarea unei agriculturi ecologice prin sprijinirea fermelor de mărime mică și medie și oferă protecție lucrătorilior sezonieri în agricultură prin condiționarea plății subvenției către ferme de respectarea drepturilor muncitorilor.
În forma adoptată de Parlamentul European, Politica Agricolă Comună trece prin cea mai importantă reformă din ultimii 7 ani pentru a fi adaptată mai bine la provocările climatice și pentru situațiile de criză sanitară și economică. În acest sens, deputații USR PLUS au susținut și votat crearea unui fond de urgență pentru situații de criză de 1,5 miliarde de euro prin care producătorii să poată fi ajutați în situații limită.

Alte elemente importante votate de Parlament în această săptămână se referă la beneficii mai mari pentru tinerii fermieri, subvenții pentru investiții care au o componentă de protecție a mediului, o debirocratizare a proiectelor de investiții și finanțare pentru tranziția digitală.

De asemenea, europarlamentarii #USRPLUS au votat menținerea finanțării pentru programe agricole sectoriale precum cele pentru fructe, legume sau vin care ajută sectoare importante ale agriculturii românești.